Informatie

Zonnepanelen

Energie Perspectief werkt met diverse fabrikanten van zonnepanelen. Verschillende zonnepanelen hebben verschillende vermogens en afmetingen. Ook in het uiterlijk zit veel variatie. Door een groot assortiment aan te bieden zijn we in staat perfect op de wens van de klant in te spelen. De meest voorkomende panelen zijn Poly of Mono kristallijn, maar ook Dunne Film (CIS) panelen en panelen met PERC technologie zitten in ons assortiment.
Kwaliteit, vermogen en afmeting zijn natuurlijk belangrijke factoren bij de aankoop van zonnepanelen, maar ook de esthetische kant kan een grote rol spelen.

zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Het principe is heel simpel: de zonnepanelen bevat zonnecellen die uit twee lagen silicium bestaan en die zonlicht omzetten naar elektrische energie. Het systeem werkt helemaal zonder bewegende delen. Zonnepanelen zijn dus anders dan de collectoren van de zonneboiler, deze verwarmen het water dat door deze leidingen stroomt.

Zonnepanelen zijn dus opgebouwd uit losse cellen die licht omzetten in elektrische energie. Dit proces is gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen van de halfgeleider silicium. Silicium is een van de meest voorkomende elementen op aarde en is dan ook een zeer goedkope en bijna onuitputtelijke natuurlijke hulpbron. Het komt met name voor in zand. Maar om het geschikt te maken voor de opwekking voor elektriciteit is een ingewikkeld proces van meerdere stappen noodzakelijk. Hierbij wordt eenvoudig silicazand omgezet in zuiver kristallijn silicium.

Een zonnepaneel wordt opgebouwd uit 36 of 72 zonnecellen. De zonnecellen worden elektrisch met elkaar verbonden. De meeste panelen worden opgebouwd met gelijke cellen. Dit wordt gedaan door de cellen eerst te meten. Nu heeft men zonnecellen met gelijke inwendige weerstand wat het rendement van het paneel als geheel verhoogd. De cellen worden in een PV-paneel gelamineerd tussen een glasplaat aan de voorzijde en tedlar aan de achterzijde. Het geheel wordt opgesloten door een aluminium frame.

Een zonnepaneel levert stroom overeenkomstig de stand van de zon. Op het hoogste punt levert hij maximaal vermogen en s ’nachts niets. Deze manier van gebruik is mogelijk wanneer geen 24 uur per dag stroom gevraagd wordt of als er gewone grijze energie beschikbaar is om de niet productieve periodes op te vangen.